Opublikowany przez: Monika C. 2020-03-25 18:05:46
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Toa Heftiba on Unsplash
W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz zastanawiamy się jakie potrawy z nich przygotowywać. A może uda nam się przygotować 3 smaczne potrawy, bez mięsa, z tego co akurat mamy w domu?
Spaghetti aglio, olio, peproncino – czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryką, to klasyk włoskiej kuchni. Jej miłośnicy, zawsze mają w domu potrzebne do dania składniki. Jest to pomysł na danie, którego przygotowanie zajmie tyle, co ugotowanie makaronu! Każdy sobie z nim poradzi!
Składniki (2-3 porcje):
250 g spaghetti
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy i jeszcze trochę do polania na talerzu
1 strączek ostrej papryki peperoncino, chilli, lub jalapeno
Sól
Parmezan - świeżo utarty
Przygotowanie:
Zagotuj wodę na makaron i wtedy dobrze ją posól - Włosi mówią, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne...
Na dużej patelni umiarkowanie rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną paprykę, chwilę odczekaj i dodaj osiekany czosnek. Podsmażaj na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku!
Ugotowany na pól twardo (al dente) makaron odcedź, zachowaj nieco wody z gotowania i dodaj ją na patelnię. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, dodaj połowę parmezanu, mieszając jeszcze chwilę całość podgrzewaj na patelni.
Nakładaj porcje na talerze, posyp resztą parmezanu i skrop oliwą.
Opcjonalnie możesz dodać odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.
Mięsożercy dodają do tej potrawy usmażony na chrupko boczek...
Risotto alla Milanese – to klasyczna potrawa z ryżu, pochodząca z północnych Włoch. Sprawdza się jako samodzielne danie bez mięsa lub składnik drugiego dania z delikatną rybą lub kurczakiem.
Składniki (4 porcje):
0,5 kg ryżu do risotto
2 łodygi selera naciowego
1 większa lub 2 małe szalotki
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz (może być biały)
Kilka pręcików szafranu
1,5 litra bulionu warzywnego
2-3 łyżki oliwy
1 kieliszek białego, wytrawnego wina
1/3 kostki masła (z zamrażarki)
20 dkg mrożonego groszku
Parmezan - świeżo starty
Przygotowanie:
Pokrój w drobną kostkę seler naciowy i szalotkę
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i dodaj całe dwa, lekko zgniecione ząbki czosnku (mogą być w łupinach).
Podgrzej bulion i zostaw go na małym ogniu, żeby był gorący.
Poczekaj aż czosnek się zrumieni i zaromatyzuje oliwę, a następnie go wyjmij.
Na czosnkowej oliwie zeszklij seler i cebulę.
Dodaj ryż i ciągle mieszając, (przez ok. 2 minuty) też go zeszklij.
Zwiększ ogień i szybko wlej wino.
Kiedy wino odparuje (odparuje cały alkohol, więc potrawa jest bezpieczna dla dzieci) zacznij dodawać gorący bulion warzywny – za każdym razem tyle, by cały ryż był nim przykryty.
Często mieszaj.
Kiedy ryż wchłonie porcje bulionu, dodaj następną i ciągle miesza. Do ostatniej porcji bulionu dodaj szafran. Kiedy się rozpuści, dodaj do ryżu.
Po ok 20-25 minutach ryż powinien być al dente, a potrawa “kleista”.
Teraz dodaj groszek. Wymieszaj.
Dodaj resztę bulionu, połowę parmezanu i zmrożone masło. Przykryj garnek i zostaw na ok. 7-8 minut.
Delikatnie wymieszaj – risotto powinno być półpłynne i nakładaj na talerze. Posyp resztą parmezanu.
W czasie zakupów na czas kwarantanny kupiłaś większą ilość kaszy jaglanej i teraz szukasz pomysłu jak ją wykorzystać? Może przygotujesz dla całej rodziny pyszny i zdrowy deser wegański? Tak, to możliwe, kasza jaglana świetnie się do tego nadaje.
Składniki (3 porcje):
½ szklanki surowej kaszy jaglanej
1 i ¾ szklanki mleka kokosowego (może być zwykle – wtedy deser nie będzie wegański)
1 łyżka masła orzechowego
1banan
Ulubione mrożone lub sezonowe owoce: truskawki, maliny, mango, jagody...
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłucz na sicie, tak żeby woda była jak najbardziej przezroczysta – to ważne, inaczej w kaszy zostanie gorycz.
Przełóż kaszę do garnka i zalej ja mlekiem, tak by kasza była nim przykryta.
Gotuj na małym ogniu, aż mleko zostanie wchłonięte, a kasza będzie miękka (ok 15-18 minut).
Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe mleko – dobrze, jeśli kasza i mleko będą miały zbliżoną temperaturę – masło orzechowe oraz banana i dokładnie zblenduj.
Przełóż do naczyń, w których chcesz serwować i udekoruj wybranymi owocami – deser ładnie wygląda w przezroczystych szklankach lub małych pucharkach.
Opcjonalnie deser jaglany polej odrobiną syropu klonowego lub z agawy.
Jak widzisz, te trzy potrawy, z makaronem, ryżem i kaszą możesz przygotować z tego co zazwyczaj masz w domu (wyjątkiem może być szafran), ale jest dostępny w większości sklepów, nawet z dostawą do domu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.